Im bardziej higieniczny jest proces odciągania pokarmu, tym dłużej można przechowywać mleko mamy.

 

Dlatego najlepiej jest odciągać pokarm bezpośrednio do pojemnika do przechowywania.

Szczególnie odpowiednie są torebki takie jak Easy Freeze lub  Butelki na pokarm, w tym ekologiczne butelki szklane. Jeśli to możliwe, każdą porcję (60–120 ml) należy odmierzać osobno, schładzać w lodówce, a następnie natychmiast zamrażać.

Jeśli odciągniesz kilka razy w ciągu doby, możesz dodać świeżo odciągnięte mleko do porcji, która już została schłodzona. Jeśli mleko zostało już głęboko zamrożone, najpierw schłodź świeżo odciągniety pokarm przez pół godziny w lodówce, a następnie dodaj je do mrożonego mleka.

Rozmrażanie i podgrzewanie mleka matki

Rozmróź mleko w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Następnie podgrzej mleko do około 37 ° C, zanurzając go w ciepłej wodzie lub pod bieżącą ciepłą wodą. Mleka matki nie można podgrzewać w kuchence mikrofalowej.

Może się zdarzyć, że po rozmrożeniu mleko matki rozdzieli się na części wodniste i tłuste. Delikatnie wstrząśnij mlekiem, aby ponownie połączyć obie części. Niewielkie zmiany kolorów również nie powinny Cię martwić. Mleko nie jest złe i nadal można go podawać dziecku. Użyj rozmrożonego pokarmu w ciągu 24 godzin i nigdy nie podgrzewaj go dwukrotnie.

Telefon

tel.+48 601 777 800

Adres

ul. Lewinowska 9, Warszawa 03 -684